Den driftige konge og bygherre Christian d. IV er måske ophavsmanden til chiliens indtog i Danmark.
Kongen er en praktisk mand, der brænder for bygningsværker, arkitektur, skibsbygning, kvinder og alkohol. Direkte haveinteresseret er nok for meget sagt, men botaniske haver hører nu engang til tidens royale trends. I Syd-Europa er der allerede flere populære haver, de eksotiske planter indsamlet fra fjerne kolonier undersøges og fremvises.
Så i år 1600 donerer Christian IV et jordareal til Københavns Universitet til anlæggelse af den første danske Botaniske Have.
Universitets botaniske have skal dyrke danske lægeplanter, hvilket kongen ikke mener kan være en bekostelig affære. Så haven får ingen midler og passes af professorer fra universitet. Det modsatte gør sig derimod gældende, da det kommer til Kongens egen have, som anlægges ved hans nybyggede slot Rosenborg:
På foranledning af Cortiz Ulfeld, bliver botaniker og læge Otto Sperling i 1638 ansat som læge ved Børnehuset i i København og
”derforuden have vi naadigst bestilt hannem at skal være vores Botanicus og have flittig Indseende med Haven ved vor Kioebsted, og tilholde Urtegaardsmanden, at han sig beflitter at have alle de SimpUcia [lægeplanter], som gror dog i vore Lande, hvorfore Vi hannem have aarligen tilsagt 200 Rd. in Sp" (Lange,1919:336)**
Otto Sperling er en berejst herre med et stort netværk rundt om i Europa***. Det trækker han veksler på, da haven skal opbygges. Han skriver blandt andet til sin tidligere arbejdsgiver Raadsherre Contarenus i Venedig og til en Gu il i elm o Boel i Lissabon efter frø, såvel som han tager til den kongelige Have ved Buen Retiro i Spanien. På ganske få år lykkes det Sperling at opbygge en imponerende plantesamling.. Mindst 1500 plantesorter er nævnt i hans værk ”Hortus Christianæus” fra 1642, hvor den nye haves indhold optegnes, heriblandt 14 forskellige sorter af chili.**** (Lange,1919:337). Plantelisten er givet af Paulli (1553) og herfra stammer nedenstående oversigt, med egne delvise oversættelser, for at give en fornemmelse af deres udseende:
- "Capsicum Americanum siliqu.oblong.tenuissima [siliqua = slank, oblong = lang, tenuissima = slank]
- Capsicum cornutum siliqua acuta [cornutum = hornet, acuta = med smal radius]
- Capsicum cornutum siliqua obtusiore [obtusiore = stumpt)
- Capsicum cordatum [cordatum = hjerteformet]
- Capsicum pyramidiale majus [pyramidiale = pyramideformet, majus =stor]
- Capsicum pyramidiale minus [minus = lille]
- Capsicum pyramidiale medium
- Capsicum fructu flavo majus [fructu = frugt/produkt), flavo =gul, blond]
- Capsicum fructu flavo minus
- Capsicum fructu flavo medium mucrone obtuse [mucrone = Spids ende, obtuse = stumpt]
- Capsicu oblong siliquis recurvis [recurvus = at bøje bagud, vende bagud]
- Capsicum pomiforme [Pomi = frugt, Form = form)
- Capsicum subrotundum
- Capsicum rotundum minimum [rotundum = rund]
- Capsicum fruticans. Pseudo – Capsicum Dodon****(Paulli, 1553: Index Plantarum-delen s. 13-14).
Selvom Otto Sperling er en respekteret som læge og botaniker, bliver hans fald netop de anbefalinger han fik med på vejen af Ulfeldt. Deres venskab betyder, at Otto Sperling falder i unåde hos den nye konge Frederik 3. I 1651 må han forlade Danmark og han anholdes og dødsdømmes i 1664 for højforræderi *****. Hans udrejse fra Danmark bliver tilsyneladende en stor del af Rosenborghavens endeligt. I hvert tilfælde i den "botaniske udgave" med både køkken- og lysthave, som Sperling stod for. Haven, som vi i dag kender under navet Kongens have, er siden gentagne gange tilpasset tidens havemode.
*Våbenskjolde for kong Christian IV og hans første dronning Anna Katrine af Brandenborg. Tavlen findes på Kompagniporten i Flensborg, Sydslesvig. Fra Wikimedia Commons, Bruger VollwertBIT
**Litteraturhenvisningerne med fulde referencer findes under linket "litteraturliste" på denne hjemmeside
***Han blev født i Hamborg, hvor hans fader var rektor og studerede Botanik og Medicin. Hans Dr. Med-eksamen tog han i Italien i byen Padova, hvor en af Europas ældst bevarede botaniske haver blev grundlagt i 1545.
**** Otto Sperlings samling af planter har været usædvanlig i datidens målestok. Den nævnes af andre, som et særsyn med mange sjældne planter. Og Simon Paulli genoptrykker Otto Sperlings liste i sin ”Viridaria varia” fra 1653, mens Universitetshaven ikke nævnes.
***** Sperling rejser til Sverige, hvor han ansættes som livlæge hos Dronning Christine. Året efter drager han videre til Tyskland og arbejder som læge. I 1664 anholdes han for majestætsforræderi og dømmes til døden. Han bringes til Kastellet og sidder fængslet i blåtårn med Leonora Christine indtil hans død i 1688 (Cold,1858: 75).